neděle 14. srpna 2016

Svetr


Když jsem uviděla návod na vlněný svetr October Dream neodolala jsem a nakoupila vlnu s alpakou. Sice jsem nikdy norský vzor nepletla, ale k nákupu mě popostrčily i 30% slevy. Tašku plnou klubíček jsem zastrčila do skříně a plánovala si poprosit tetu, aby mi svetr upletla k Vánocům.


Pak ale přišlo léto a mě diagnostikovali encefalitidu. Zákaz čtení, koukání na televizi, chození na slunce a celková únava mě nejprve donutili pořádně se vyspat, ale pak už mi to bylo dlouhé. Vzpomněla jsem si na klubíčka a začala ve chvilkách mezi spaním pěkně hladce plést nekonečné šedé řádky svetru. 


Když bolesti začaly ustupovat a z krve se ukázalo, že nepůjde o klíšťovku nýbrž boreliozu, začalo taky ubývat šedé vlny - a přišel čas na norský vzor. S pomocí babičky, tety a názorných video návodů jsem vcelku rychle pochopila jak na to. 


Střídání barev a vzorů mě pohltilo.


A svetr byl po měsíci a kousek na světě. 


Pletení ale nebylo úplně bez komlikací - plete se na kruhových a ponožkových jehlicích. Spodní lem jsem pletla dvakrát, protože na poprvé jsem si při napojení kruhu neohlídala přetočení ok a celý lem byl překroucený. Jak se toho vyvarovat je krásně nafoceno třeba tady


Oproti návodu nemá rolák, protože Nepal od Dropsu, na to jak je krásný, kouše. Naštěstí ne tak moc, abych svetr nenosila!